Hundens mange signaler: Halen

Jeg har fået virkelig mange beskeder især på instagram  på det sidste, om jeg ikke vil blogge lidt om hundens adfærd og signaler .

Jeg har jo faktisk holdt denne blog meget privat, altså om mig, og mit liv på godt og ondt. Men jeg tænker ikke der går noget af mig ved jeg blogger lidt om det indimellem.
Det bliver ikke en blog der handler om hunde og deres adfærd, og træning men bare lidt info indimellem når jeg lige syntes jeg har lyst.

Det første indlæg vil jeg lade handle om halen.

Kuperet ordforråd
Hunde, der mangler halen, kan have svært ved at kommunikere grundigt, og ofte overkompenserer de enten ved at “logre” med hele kroppen eller overdrive andre signaler.
En mops, der har ansigtet lagt i stramme folder, ørerne tæt til hovedet og en krøllet hale lagt helt ind til kroppen, har altså fået slettet en del udtryk i sit “ordforråd”. Fordi den i højere grad benytter sig af sin krop til at udtrykke sig med, opleves hunden som mere vild (hvilket den jo egentlig også er).

Socialisering er af vigtigste betydning, så den kan lære at forstå de ord, de andre hunde jo ikke har fået slettet.
Hvis hunden logrer voldsomt fra side til side og fra ryggen og opefter, betyder det generelt, at den er glad. Der følger andre signaler med, f.eks. at hunden søger kontakt, har lagt ørerne tilbage og lange mundvige, og altsammen signalerer det underlegenhed og venlighed. En kat vil tilsvarende bære sin hale højt og lave formationer med den såsom at lægge halen over ryggen eller lave en spiral.

Hundens mange signaler
Af de tre dyr er hunden den, der med halen kommunikerer flest forskellige signaler.

En afslappet hale, der buer fra side til side, betyder, at hunden smiler. Bliver den slået mere hårdt, er smilet større og kan forstås som et grin, hvis man f.eks. er i gang med at lege. Jo højere halen er, jo mere selvsikker og tilpas er hunden. En stiv, oprejst hale er tegn på dominans og selvsikkerhed og vises oftest over for en anden hund. Kroppen vil sandsynligvis også være stiv, og det er alle de andre, små signaler, der afgør, hvilken af hundene der skal trække sig, og hvilken der bestemmer. Derefter bliver halen afslappet igen. Nogle gange kan en hale i ro bare være signal om, at hunden endnu er lidt usikker på, hvordan den skal reagere.

Lav logren
Der, hvor flest mennesker misforstår hunden, er, når halen holdes lavt, men alligevel logrer. Denne advarsel betyder: “Jeg vil helst ikke være nødt til at slås, men jeg kan altså ikke lide dig”.

Hunden kan også være venligt stemt, hvilket resten af kroppens signaler vil udtrykke. Dog er hunden fortsat underlegen og måske lidt utryg. Lad sådan en hund komme hen til dig i stedet for omvendt, så hunden opfatter, at du heller ikke vil ballade.
Husk, at hvis hunden har halen mellem benene, er den bestemt ikke glad, men utryg og usikker.

Observer hundens hale, når den leger med andre hunde. Her kommer der ofte en meget bred variation af halesignaler frem. Når hunde leger, vil de altid både udtrykke “jeg er farlig” og “jeg gør dig intet, det er bare for sjov” – lidt ligesom børn på en legeplads, der både smiler og råber “Bang, Bang”.

Heidi H Hansen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *